Zorgvuldig en verantwoord
vermogensbeheer

Kiezen voor professionaliteit met een persoonlijke aanpak

Duurzaam beleggen

De belangstelling voor duurzaam beleggen groeit elk jaar weer. Is dat raar? Ik denk het niet. De hele maatschappij is aan het verduurzamen. Het besef dat we zuinig moeten zijn met de planeet, grondstoffen, de voedselketen, dieren, kinderen en ons eigen lijf komt er steeds meer. Was het wellicht twintig jaar geleden nog veelal een modewoord. Tegenwoordig willen we allemaal duurzaam eten, rijden, energieverbruiken enz.

Al dan niet geholpen door de belastingvoordelen, dan wel extra belastingen die worden geheven op niet duurzame producten, zijn veel markten en producten al veranderd, of is deze verandering gaande. Reed je tien jaar geleden elektrisch dan was je de uitzondering, over tien jaar is het wellicht andersom.

Zou het zo ook gaan met beleggen? We weten dat er tegenwoordig veel belangstelling is voor duurzaam beleggen, met name onder opkomende groepen beleggers, zoals vrouwen en millennials. Het vermogen van deze groep beleggers groeit, omdat ze vermogen vergaren door middel van inkomen en erfenissen.

Bij beleggen denken we veelal eerst aan het rendement dat we willen behalen. Bij puur rendement behalen bekruipt ons soms een beetje het gevoel te willen profileren van de winsten van de bedrijven die we eigenlijk maatschappelijk bezien zouden afkeuren. Als je daarentegen duurzaam belegt, is dat gevoel er niet of minder en krijgen we veelal zelfs positieve associaties met wat we doen. Dan doen we iets goed voor de planeet. We steunen de verduurzaming van de planeet, ja toch.

Het rendement bij het oude beleggen zou je ‘financieel rendement’ kunnen noemen en bij het duurzaam beleggen ‘sociaal rendement’. Maar hoe zit het nu met de hoogte van dat rendement? Is dat nu lager dan bij het oude beleggen? Bij duurzaam beleggen hebben we namelijk veelal als grootste obstakels de perceptie dat duurzaam een negatief effect op de beleggingsresultaten zou hebben. Klopt dit? En wat is nu duurzaam beleggen? Dat zijn de twee onderwerpen die ik in dit artikel uitdiep.DOWNLOAD HET GEHELE ARTIKEL IN PDF

Lodewijk

Vragen?
Bel onze specialisten

073-2600000
Vrijblijvend afspraak maken Laat ons u terugbellen
  • Persoonlijke aanpak
  • Goede rendementen
  • Lage kosten
Partners & Toezichthouders
Fondsen platform
Saxo Bank
Dutch Security Institute
Kifid
CFP