8, 9, 10 de belegging is al weer gezien
Je belegt met kapitaal dat je gedurende langere tijd niet direct nodig hebt. Met die insteek wordt het onderwerp beleggen in de adviesgesprekken benaderd. Het is een belangrijke veelgebruikte vraag in het vaststellen van het beleggersrisicoprofiel van een cliënt. Sterker nog, als door de cliënt wordt aangegeven dat hij het geld eigenlijk niet zo lang kan missen, zeg maximaal twee jaar, dan wordt het risicoprofiel dermate defensief dat het advies veelal is om te gaan sparen met die gelden. Beleggen met gelden die je niet lang kan of wil missen, wordt veelal ontraden. Maar klopt deze aanname, of is deze achterhaald?
Wachten…
Wachten. We zijn het eigenlijk steeds minder gewend om te wachten. Laat staan lang wachten. Wachten op een aankoop die je doet. Die wordt tegenwoordig soms dezelfde dag nog bezorgd. Wachten op een antwoord van een bedrijf. Als we niet dezelfde dag een antwoord hebben, dan vinden we dat onacceptabel. We willen nu een antwoord op die gestelde vraag. En of het nu weekend is of ’s avonds. We zijn eraan gewend geraakt dat we niet hoeven te wachten. De hele maatschappij wordt sneller en wachten, dat willen we niet meer.
Het gemak waarmee we via bijvoorbeeld Netflix de keuze hebben uit honderden series en films heeft ertoe geleid dat we een serie vaak achter elkaar bekijken. Niks reclame, laat staan een week wachten op de volgende aflevering. We hebben wellicht allemaal onze eigen herinneren aan de tijd dat je een week moest wachten op de volgende aflevering van jouw favoriete serie voordat die pas op televisie kwam. Nee, die tijd is allang voorbij.
We zijn gewend dat we snel toegang hebben tot zo’n beetje alles. Of het nu films zijn, nieuws, fileberichten, het weer, het aanbod aan huizen, koersinformatie of wat dan ook. We hebben deze informatie veelal allemaal direct tot onze beschikking. We willen On demand en leven zelf ook On demand.
En als we het hebben over beleggen? Laten we ook daar eerlijk over zijn. Ook daar willen we eigenlijk vaak ook niet meer wachten op rendement. Toch? Ja en nee. We zetten soms (periodiek) geld weg voor later. Dat geld wordt dan als het ware onzichtbaar voor ons. Dat geld mag wel de tijd nemen en kan wachten om aan te groeien. Maar als we zelf (hobbymatig) aan het beleggen gaan dan hebben we die tijd en rust niet. We willen dat de aangegane belegging snel omhooggaat zodat we een mooie winst kunnen incasseren. We kunnen dat geld 24/7 volgen en het moet groeien… nu! Verlies? Tjsaaaa… daar willen we eigenlijk niet aan denken. Snel nemen dat verlies en door.
Volgens John Bogle, de oprichter en oud-voorzitter van Vanguard, bedroeg in de jaren vijftig van de vorige eeuw de gemiddelde aanhoudperiode van aandelen in Amerikaanse beleggingsfondsen ruim achttien jaar. Tegenwoordig is dat iets meer dan drie jaar. Maar niet alleen de fondsbeheerders worden steeds kortzichtiger. Het beeld bij particuliere beleggers is soortgelijk. Medio jaren vijftig hielden zij hun aandelen ongeveer acht jaar vast. Inmiddels is de gemiddelde aanhoudperiode geslonken tot minder dan een jaar en deze wordt alsmaar korter.
Dat de gemiddelde aanhoudperiode zo aanzienlijk is teruggelopen is niet louter het gevolg van de aanzwellende populariteit van hefboomproducten en hefboomfondsen of de opkomst van de zogeheten high frequency trading. De scheefgroei tussen de financiële industrie en de economie speelt zonder meer een rol, maar onze samenleving draait ook steeds sneller: we willen meer doen en dat in minder tijd en daarbij worden we geholpen door de technologische vooruitgang.DOWNLOAD HET GEHELE ARTIKEL IN PDF
Vragen?
Bel onze specialisten
- Persoonlijke aanpak
- Goede rendementen
- Lage kosten