Zorgvuldig en verantwoord
vermogensbeheer

Kiezen voor professionaliteit met een persoonlijke aanpak

Wanneer kan ik het beste instappen?

“Wanneer kan ik het beste instappen?” Deze vraag horen wij vaak als het gaat om beleggen. Want je wilt, als het kan, het meeste rendement halen en niet direct na het starten een aanzienlijk verlies voor de kiezen krijgen. Maar is er wel zoiets als een perfect instapmoment? En wat kun je het beste doen: direct instappen met het gehele te beleggen bedrag of juist gefaseerd? In dit artikel ga ik u aan de hand van diverse strategieën, de AEX-index en enkele praktische voorbeelden antwoord geven op deze vraag. De uitkomsten hebben mij wel en eigenlijk ook weer niet verrast. Nieuwsgierig? Lees vooral verder om vanaf nu een onderbouwd en daarnaast praktisch antwoord te geven op de vraag: “Wanneer kan ik het beste instappen?”

Wat zeggen de geleerden?

Als ik Google op ‘rendement en beleggen’ dan komt veelal als zoekresultaat naar voren dat de invulling (asset-allocatie) van de effectenportefeuille uiteindelijk het meeste invloed heef op het rendement. De wetenschappelijke onderbouwing daargelaten; op dit moment heef zowat de hele beleggingswereld dit gegeven ‘blind’ overgenomen. Zij hanteren daarbij als vuistregel: 80% van het rendement dat je behaalt, wordt bepaald door de asset-allocatie. Asset-allocatie is de verdeling van de effectenportefeuille over de belangrijkste belegging categorieën zoals: aandelen, obligaties, vastgoed en cash.

Kortom, er wordt gesteld dat de gekozen asset-allocatie de belangrijkste beslissing is die je als belegger zult nemen. Tja, wat zal ik daarop zeggen. Ik gewoon Nederlands staat er eigenlijk dat het risicoprofiel wat de belegger kiest – en daarmee in wezen de asset allocatie – voor 80% verantwoordelijk is voor het rendement wat hij gaat behalen. En dat lijkt me logisch, toch? Een belegger die kiest voor een zeer defensief risicoprofiel, met daarbij veelal een asset-allocatie van 10% aandelen en 90% obligaties, zal minder rendement gaan behalen over een langere periode dan een belegger die kiest voor een zeer offensief risicoprofiel, met daarbij veelal een asset-allocatie van 90% aandelen en 10% obligaties. Dus ja, asset-allocatie bepaalt in grote mate het rendement.

Maar hoe zit het met twee portefeuilles die beide 80% aandelen hebben en 20% obligaties, waarbij de ene portefeuille gefaseerd wordt opgebouwd en de andere ineens? Wat is de invloed van timing in deze op het rendement? Of maakt het helemaal niet uit wanneer je instapt?DOWNLOAD HET GEHELE ARTIKEL IN PDF

Lodewijk

Vragen?
Bel onze specialisten

073-2600000
Vrijblijvend afspraak maken Laat ons u terugbellen
  • Persoonlijke aanpak
  • Goede rendementen
  • Lage kosten
Partners & Toezichthouders
Fondsen platform
Saxo Bank
Dutch Security Institute
Kifid
CFP