U WILT UW LIJFRENTE (VERDER) OPBOUWEN

Bekijk de mogelijkheden per inleg

Fiscaalvriendelijk lijfrentekapitaal opbouwen

Misschien is het nu nog een ver-van-uw bed-show, maar ook u gaat op den duur met pensioen. Dan wilt u wel de levensstandaard kunnen blijven hanteren die u gewend bent.

Een van de manieren waarop u extra kapitaal voor uw oude dag kunt verzorgen is door middel van een lijfrente. Middels éénmalige  of regelmatige inleg van een bedrag bouwt u met fiscaal voordeel een lijfrentekapitaal op.

Komt de lijfrente vrij maar heeft u het vermogen nog niet direct nodig? Dan kunt u ervoor kiezen om de uitkeringsfase uit te stellen tot een later moment en uw lijfrente in de tussentijd verder op te bouwen.

Uw persoonlijke situatie:

In het verleden resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees aub onze disclaimer voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Het overdragen van de waarde van uw lijfrente, hoe gaat dat?

-1- U gaat een overeenkomst aan met de nieuwe aanbieder alwaar u uw lijfrente wilt onderbrengen.

-2- De nieuwe aanbieder (Post Vermogensbeheer, Fondsenplatform of Bâloise Vie) zal namens u een opdracht indienen bij uw bestaande aanbieder om de waarde van uw polis fiscaal geruisloos over te dragen naar deze nieuwe aanbieder. Dit is in de meeste gevallen geheel kosteloos!

-3- Uw waardeoverdracht zal afhankelijk van uw huidige aanbieder idealiter binnen 2 weken plaatsvinden.
Helaas zijn er (nog steeds) aanbieders actief die u “maar niet willen laten gaan en zolang als mogelijk vast willen houden”. Dit zorgt er soms voor dat het proces van waardeoverdracht vertraagd kan worden.

-4- De nieuwe aanbieder zal de bestaande aanbieder bij vertraging van een overdracht van uw waarde periodiek manen tot het voltooien van de overdracht.

-5- Als uw waarde binnen is gekomen bij de nieuwe aanbieder zal uw kapitaal worden ingezet in een belegging die u wenst.

Welk bedrag kan ik fiscaal inzetten in mijn lijfrente?

U betaalt geen belasting over de bedragen die u stort op een lijfrenterekening. Ook als u premie betaalt voor een lijfrenteverzekering krijgt u de betaalde inkomstenbelasting terug van de Belastingdienst. Daar komt bij dat de Belastingdienst het vermogen dat u heeft opgebouwd, niet meerekent als eigen vermogen in box 3. U betaalt over dit vermogen dus geen vermogensrendementsheffing.

Om voor belastingvoordeel in aanmerking te komen moet u aan drie voorwaarden voldoen:

  • De belastingaftrek geldt alleen voor het jaar waarin u deze premies of inleg heeft betaald;
  • U heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt op 1 januari van het jaar waarin u een bedrag inlegt;
  • U moet ‘jaarruimte’ hebben. Hoe u uw jaarruimte berekent, leest u hieronder.

Wat is uw jaarruimte?
Jaarruimte is het bedrag dat u in een vorig kalenderjaar of vorige kalenderjaren te weinig aan pensioen hebt opgebouwd via uw werkgever. Dit bedrag kunt u jaarlijks belastingvrij sparen. Hoe hoog uw jaarruimte is, kunt u zelf berekenen via hulpmiddel Lijfrentepremie van de belastingdienst. Voor het maken van deze berekening heeft u uw factor A nodig. De factor A geeft aan wat de aangroei van uw pensioen in een jaar is geweest. U vindt de factor A op uw Uniform Pensioen Overzicht dat u jaarlijks van ontvangt van uw werkgever en/of pensioenfonds.

Belasting op uw lijfrente tijdens de uitkeringsfase
Komt het opgebouwde vermogen vrij? Dan laat u het vermogen in termijnen uitkeren. Deze uitkeringen worden als inkomen gezien en dus betaalt u nu pas belasting over deze uitkeringen. Gaat de uitkering in als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt? Dan gelden er vaak lagere belastingtarieven.

Flexibiliteit, zit ik ergens aan vast?

Een lijfrente contract is een eenzijdig contract. U kunt derhalve op elke moment naar een andere aanbieder/oplossing met inachtneming van de fiscale regels.

U heeft derhalve alle flexibiliteit. Ook in de uitkerende fase van uw lijfrente kunt u veranderen van aanbieder. Wel is dit fiscaal een wat lastigere route.