U WILT UW LIJFRENTE (VERDER) OPBOUWEN

Bekijk de mogelijkheden per inleg

Fiscaalvriendelijk lijfrentekapitaal opbouwen

Misschien is het nu nog een ver-van-uw bed-show, maar ook u gaat op den duur met pensioen. Dan wilt u wel de levensstandaard kunnen blijven hanteren die u gewend bent.

Een van de manieren waarop u extra kapitaal voor uw oude dag kunt verzorgen is door middel van een lijfrente. Middels éénmalige  of regelmatige inleg van een bedrag bouwt u met fiscaal voordeel een lijfrentekapitaal op.

Komt de lijfrente vrij maar heeft u het vermogen nog niet direct nodig? Dan kunt u ervoor kiezen om de uitkeringsfase uit te stellen tot een later moment en uw lijfrente in de tussentijd verder op te bouwen.

Uw persoonlijke situatie:
In het verleden resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees aub onze disclamer voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Flexibiliteit, zit ik ergens aan vast?

Een lijfrente contract is een eenzijdig contract. U kunt derhalve op elke moment naar een andere aanbieder/oplossing met inachtneming van de fiscale regels.

U heeft derhalve alle flexibiliteit. Ook in de uitkerende fase van uw lijfrente kunt u veranderen van aanbieder. Wel is dit fiscaal een wat lastigere route.

Het overdragen van de waarde van uw lijfrente, hoe gaat dat?

-1- U gaat een overeenkomst aan met de nieuwe aanbieder alwaar u uw lijfrente wilt onderbrengen.

-2- De nieuwe aanbieder (DEGIRO of Bâloise Vie) zal namens u een opdracht indienen bij uw bestaande aanbieder om de waarde van uw polis fiscaal geruisloos over te dragen naar deze nieuwe aanbieder. Dit is in de meeste gevallen geheel kosteloos!

-3- Uw waardeoverdracht zal afhankelijk van uw huidige aanbieder idealiter binnen 2 weken plaatsvinden.
Helaas zijn er (nog steeds) aanbieders actief die u “maar niet willen laten gaan en zolang als mogelijk vast willen houden”. Dit zorgt er soms voor dat het proces van waardeoverdracht vertraagd kan worden.

-4- De nieuwe aanbieder zal de bestaande aanbieder bij vertraging van een overdracht van uw waarde periodiek manen tot het voltooien van de overdracht.

-5- Als uw waarde binnen is gekomen bij de nieuwe aanbieder zal uw kapitaal worden ingezet in een belegging die u wenst.

Welk bedrag kan ik fiscaal inzetten in mijn lijfrente?

U betaalt geen belasting over de bedragen die u stort op een lijfrenterekening. Ook als u premie betaalt voor een lijfrenteverzekering krijgt u de betaalde inkomstenbelasting terug van de Belastingdienst. Daar komt bij dat de Belastingdienst het vermogen dat u heeft opgebouwd, niet meerekent als eigen vermogen in box 3. U betaalt over dit vermogen dus geen vermogensrendementsheffing.

Om voor belastingvoordeel in aanmerking te komen moet u aan drie voorwaarden voldoen:

  • De belastingaftrek geldt alleen voor het jaar waarin u deze premies of inleg heeft betaald;
  • U heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt op 1 januari van het jaar waarin u een bedrag inlegt;
  • U moet ‘jaarruimte’ hebben. Hoe u uw jaarruimte berekent, leest u hieronder.

Wat is uw jaarruimte?
Jaarruimte is het bedrag dat u in een vorig kalenderjaar of vorige kalenderjaren te weinig aan pensioen hebt opgebouwd via uw werkgever. Dit bedrag kunt u jaarlijks belastingvrij sparen. Hoe hoog uw jaarruimte is, kunt u zelf berekenen via hulpmiddel Lijfrentepremie van de belastingdienst. Voor het maken van deze berekening heeft u uw factor A nodig. De factor A geeft aan wat de aangroei van uw pensioen in een jaar is geweest. U vindt de factor A op uw Uniform Pensioen Overzicht dat u jaarlijks van ontvangt.

Belasting op uw lijfrente tijdens de uitkeringsfase
Komt het opgebouwde vermogen vrij? Dan laat u het vermogen in termijnen uitkeren. Deze uitkeringen worden als inkomen gezien en dus betaalt u nu pas belasting over deze uitkeringen. Gaat de uitkering in als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt? Dan gelden er vaak lagere belastingtarieven.